• Dnes se pokusíme odhalit mlhu obklopující historii legendární konopné odrůdy známé pod jménem Kush

Sporná oblast pohoří Hindu Kush, nacházející se severně od Džammú a Kašmíru, kontrolovaného Indií, sdílí hranice s Pakistánem a Afghanistánem. Tato oblast, plná dlouhodobého, neustávajícího konfliktu je mimo jiné známá právě pro svoji historickou produkci konopí a hašiše. Svahy a údolí této legendární části Himalájských hor jsou již po staletí producenty hašiše světové kvality.

Právě roky, desetiletí a nakonec století pečlivého přírodního i lidského výběru těch nejodolnějších a pryskyřicí nejvíce obalených indických rostlin jsou zodpovědné za dnešní podobu typických Kush odrůd – krátké, robustní keříky s velkými květy a obrovským množstvím trichomů.

Během šedesátých a sedmdesátých let minulého století se odsud vraceli bandy dobrodružných “hipíků“ z takzvané “Hippie Trail“ se zásobami kvalitních semen. V USA tak následně propuklo pěstování a šlechtění seriózních Afghani, Skunk a Kush odrůd.

Naneštěstí, roku 1973 se nově samo zvolený president Afghánistánu, který přezval moc skrze krvavý puč a svrhl tehdejšího (k hašiši přátelsky přistupujícího) vůdce, poklonil nátlaku spojených států a prohlásil produkci a prodej hašiše za nelegální. Roku 1978 byl tento president svržen afghánskou komunistickou stranou a rok na to byla země již pod invazí sovětského svazu, což zažehlo jiskru dalších 30ti let konfliktu a krveprolití, které se táhne až dodnes.

Legenda jménem Kush

Uživatelé konopí, kteří jsou takzvaně ze staré školy, nedají na pravý afghánský hašiš dopustit a modely, které vznikly z původních odrůd pocházejících z oblasti Hindu Kush následně kompletně proměnily celou šlechtitelskou scénu. Odrůdy s genetickou dominancí Indica zkrátily celkový potřebný čas k dozrání, což ve výsledku umožnilo úspěšné venkovní pěstování až po oblast Aljašky.

Pojem “homegrown“ (pěstování po domácku), který byl do té doby terčem výsměchu, se proměnil ve výraz plný hrdosti.

Hindu Kush původní konopí

Kush na předních příčkách Cannabis Cupů

Mnohé variety původního Kushe se každoročně umisťují na předních příčkách cannabis cupů, například na tradičním, podzimním festivalu koštování konopí v Amsterdamu, pořádaném magazínem High Times. Kvalitu, potenci a spektrum léčebných kanabinoidů této genetiky lze jen stěží předčit. Zatímco různé variety genetiky Haze pravidelně dominují přední místa v kategorii Sativa (konopí seté), Kushe nemilosrdně vládnou kategorii Indica.

“Kush poskytl genetický základ také veleslavným odrůdám jako je AK-47Sensi Star nebo White Widow.“

Šlechtitelé si jsou dnes dobře vědomi, že podložit vyvíjený model pravým genetickým dědictvím afghánské odrůdy je zaručeným způsobem, jak ohromit i ty nejnáročnější recenzenty a kritiky modelů léčebného konopí.

Kush, jakožto genetika oslavovaná pro své vynikající léčebné vlastnosti, je typická pro takzvaný “couch-lock“ efekt, tedy ideální pro večerní užití jak pro insomniaky, tak pro pacienty trpící například na depresi či úzkost. Jestliže navíc započítáme intenzivní citrusové terpeny a dlouhotrvající efekt, je nám jasné, že na tuto odrůdu jen tak nezapomenou pacienti ani rekreační uživatelé.

kush landrace odrůda

Již teď můžeme téměř s jistotou prohlásit, že tato odrůda bude nadále podkládat genetickou výbavu výherců celé řady budoucích cannabis cupů.

Kush dnešní doby

Zřejmě nikde na světě dnes není genetika Kush natolik populární jako v jižní oblasti Kalifornie, kde se mnoho moderních výdejen léčebného konopí zaměřuje právě na co nejširší možnou nabídku variet Kushe. Ve výsledku si tak můžete vybrat doslova ze stovek různých variací. Dnes jsou již na trhu i "Kushe" s dominancí genetiky Sativa, které nesou slavné jméno, ale ve skutečnosti mají s pravým Kushem pramálo společného.

Pravý, nefalšovaný Kush se rozšířil také do severnějších částí Kalifornie a dál do světa. Legenda praví, že zřejmě nejproslulejší varieta OG Kush se do Kalifornie dostala přes oblast jezera Tahoe, kde byla vyšlechtěna z neméně slavné odrůdy Chemdog, pocházející z protějšího pobřeží USA. Ať už je to pravda nebo ne, legendy okolo tohoto druhu Kushe se stále šíří a cirkulují napříč konopnou komunitou. Rozluštění a udání těchto pověstí na pravou míru však raději neočekávejme.

Díky dlouhodobému křížení a celkovému zpopularizování celé věci ztratilo jméno Kush jistou část původního významu. Ti, kteří se vyznají, však vždy s jistotou poznají jeho citrusovo-benzinový nádech a všeříkající, tmavé paličky obalené pryskyřicí. Pověst o potenci pravého Kush cannabisu dosáhla až do takové míry, že minulý rok kongresman amerického státu Illinois zavedl zákon, který přímo zvyšuje trestní postih za “šíření Kushe“.

Nyní se podíváme na pár velmi oblíbených variant odrůdy Kush, které máme dostupné v naší nabídce na e-shopu.

1. Hindu Kush

  • Původ: původní indická genetika z pohoří Hindu Kush
  • Doba květu: 6-7 týdnů
  • Seedbanka: Sensi Seeds

Geneticky čisté indiky jsou většinou vhodné pro zklidnění mysli a pro pacienty trpící nespavostí nebo zkrátka pro někoho, kdo potřebuje po dlouhém pracovním dni odpadnout a pořádně si odpočinout. Hindu Kush od Sensi Seeds je však vcelku jiný a má osobitý říz, který dokáže naopak zostřit smysly. Hodí se tedy zároveň i pro pacienty trpící na poruchy koncentrace.

Tato silně aromatická odrůda se navíc pyšní velmi krátkou dobou květu pohybující se od 6 do 7 týdnů a je tedy vhodná pro ty, kteří potřebují sklidit co nejdříve. Hindu Kush se od kalifornského kushe liší také svým specifickým, santalovým aromatem.

Šlechtitel Ken ze seedbanky Sensi Seeds popisuje tuto odrůdu jako naprostou klasiku mezi indickým konopím, která nemůže chybět ve sbírce hobby pěstitelů ani v lékárničce pacientů léčících se konopím.

2. OG Kush

Tato odrůda již dnes svým postavením dosahuje doslova mytických výšin. Lidové pověsti hipíků západního pobřeží spojených států dodnes mluví o prvním šlechtění semen z oblasti Hindu Kush a o následném vývoji prvního OG Kushe, který zcela proměnil úroveň domácí pěstitelské scény.

Pokud vás tato legendární genetika láká, můžete si vybrat z naší nabídky feminizovaných semínek OG Kushe od Royal Queen Seeds i samonakvétacích a CBD verzí od Dinafemu.

3. Purple Kush

Pro ty, co si potrpí na malinko exotičtější spektrum flavonoidů a zároveň chtějí zachovat aspekty klasického  Kushe je vhodnou volbou populární Purple Kush.

Samonakvétací verze od Buddha Seeds, dostupná u nás na e-shopu, je schopná dozrát již od 65 dní od semínka a přináší vyvážený, léčebný efekt.

 

*Veškerá doporučení a popsané účinky léčebného konopí v tomto článku jsou čistě orientační. Vždy dbejte na vlastní uvážení a legislativu vaší země.