• Studie potvrzují účinnost léčebného konopí jako léku proti nespavosti
  • Medicínské konopí zlepšuje spánek rychlejším usínám i prodloužením hlubokého spánku
  • Určité odrůdy "marihuany" pomáhají ke zlepšení spánku lépe, než ostatní

Nespavost, neklidné převalování se v posteli a přemýšlení nad tím, jestli dnes ještě má vůbec cenu snažit se usnout. Nespavé dny a večery, které jsme z mnoha různých důvodů zažili asi všichni, způsobují celou řadu menších i větších problémů a zádrhelů v naší normální, denní funkčnosti.

Ať už je nespavost dané osoby způsobena sekundárně nějakou externí činností jako je například přehnaná konzumace alkoholu, cigaret či nevhodné načasování kávových dýchánků nebo spíše psychologickým nešvarem jako je úzkost, deprese či možná i veselá nedočkavost, nabízí se jedno naprosto jednoduché, ale účinné řešení: zklidňující odrůdy léčebného konopí.

Pouze v rychlosti, léčebné konopí dokáže vylepšit spánek:

  • Rychlejším usínáním
  • Prodloužením a zkvalitněním hlubokého spánku
  • Zlepšení dechu ve spánku

(Více informací se dočtete v minulém článku "Nespavost")

Pro pacienty, kteří s občasnou i chronickou nespavostí zápasí a pro rekreační uživatele, kteří mají v oblibě medicínské konopí z klidnějšího účinného spektra si zde vyjmenujeme jedny z nejoblíbenějších, a také nejčastěji používaných odrůd proti nespavosti, popíšeme si jejich vlastnosti a podíváme se, co na ně říkají recenzenti ze serveru Leafly.

1. Sensi Star

Sensi Star od seedbanky Paradise Seeds je báječnou odrůdou, celosvětově vychvalovanou pro své ohromně příjemné účinky, které jsou spíše fyzického, než psychického rázu. Uživatelé serveru Leafly tuto odrůdu hodnotí z valné většiny jako "relaxující" a "euforickou". V léčebném účinku mezi pacienty jasně vede pozitivní efekt proti úzkosti a nespavosti.

Ozjthomas: "Sensi Star mě tak dostala, že snad konvertuji na indiky. Chuť je velmi příjemně borovičnatá. Účinek sice nastoupil pomalu, ale dočkal jsem se ohromně sympatických efektů, které bych popsal asi jako bolest ulevující, euforicky afrodiziakální 'zkouřenost'. Zároveň se mi líbí, že na rozdíl od jiných indik mě Sensi Star neodkopne rovnou do spánku, ale nechá mě ještě chvíli přemýšlet a využít tak jejího jemného, ale znatelného psychického účinku."

2. Blue Cheese

Další výbornou volbou pro večerní aplikace je Blue Cheese, kříženec světoznámého Skunk #1, U.K. Cheese a BlueberryBlue Cheese je oblíbenou volbou fajnšmekrů také kvůli jeho unikátní chuti a vůni, kombinující klasicky hutný Cheese s borůvkovou svěžestí Blueberry. Ve výsledku se tak můžete dočkat krémově borůvkové vůně, která je i v dnešním trhu plném rozličných odrůd naprosto unikátní.

MeditationMedication: "Jakožto uživatel medicínského konopí, který aplikuje výhradně indické odrůdy musím říct, že Blue Cheese jednoznačně patří mezi mé absolutní, dlouholeté favority. Účinek nastupuje v porovnání s jinými odrůdami mnohem pomaleji, o to více je však ve výsledku znát. Totální fyzická relaxace, kterou mě Blue Cheese dokáže pohladit, je perfektní před spaním nebo pro odpolední 'dáchnutí'.

O chuti ani nemluvím - název Blue Cheese ji popisuje úplně přesně. U nás ve výdejně nic nezmizí tak rychle, jako nová várka této indické delikatesy."

marihuana pro lepší spánek

3. Hash Plant

Další "uspávačkou", která určitě stojí za zmínku, je hašišová, afghánská odrůda Hash Plant. Tato naprostá klasika od Sensi Seeds je význačná právě obrovskou produkcí pryskyřice, díky čemuž se hodí pro výrobu hašiše. Tělo a mysl zklidňující účinek této odrůdy, vypěstované ve správných podmínkách, je podle mnohých až dechberoucí.

MayfairCalling: "Hash Plant byla mojí první, legální koupí léčebného konopí. Z mého pohledu se tato odrůda výborně hodí pro eliminaci migrén a jako uklidňovák k večernímu sledování filmů a usínání. Co mě však zklamalo, je absence účinků na psychiku. Nevím jak ostatní, ale u mě osobně Hash Plant působí výhradně fyzicky. Pokud však potřebuji pouze zklidnit a usnout, volím tento strain."

4. Big Bud

Na závěr se podíváme na Big Budindickou odrůdu, která bude vhodná zejména pro pacienty, kteří potřebují svou nespavost léčit opravdu pravidelně. Díky svým obrovským výnosům je Big Bud schopen vyplodit dostatečně květů na to, aby se i ten nejnáročnější pacient nemusel bát, že mu bylinky dojdou. Hluboce uklidňující efekt a příjemně zemitě-kořeněné aroma je poté dalším důvodem oblíbenosti této konopné variety.

Sourcheesiel29: "Big Bud jsem začal kouřit teprve před pár měsíci a jednoduše nemám slov. Jakožto milovník indik se v nich dost dobře vyznám, ale musím uznat, že všechna chvála, kterou zde na Leafly o Big Bud čtu, je naprosto oprávněná. Mnoho z vás zde přiznává, že trpíte insomnií, (mě osobně nespavost trápí kvůli chronické bolesti zad).

S nespavostí jsem bojoval již od svých dvaceti let a až dnes, poté co jsem objevil Big bud, se konečně těším do postele. Pro všechny, které trápí úzkost a nespavost tuto odrůdu vřele doporučuji a doufám, že vám pomůže, tak jako denně pomáhá mně."

*Veškeré informace v tomto článku jsou čistě orientačního charakteru. Za popsané účinky, vlastnosti odrůd a informace podané osobami na serveru Leafly neručíme.