• Odrůdy Haze a Kush patří bezpochyby na vrchol oblíbenosti i známosti konopných modelů
  • Druhy marihuany Kush a Haze se od sebe však rapidně liší a pokud chcete využívat léčebné vlastnosti konopí vědomě, je dobré znát jejich rozdíly
  • V dnešním článku se podíváme na jejich odlišné vlastnosti, účinky i na nejlepší modely Kush & Haze

Evoluce a historie odrůd léčebného konopí je velmi pestrá, plná všemožných kliček, odboček a vylepšení v genetice rostlin pocházejících z oblasti středního východu, Mexika, Thajska, Afriky i Sibiře. Během nadšeného křížení a testování modelů se však vždy najdou takové, které se vyšvihnou na vrchol a udrží se tam déle než kterékoli jiné. Mezi konopné celebrity tohoto typu můžeme bezpochyby řadit právě odrůdy Haze a Kush 

Nejenže se jména Kush a Haze vyskytnou v naprosté většině konverzací, kde dojde na rozebíraní modelů konopí a jejich kvalit, otisky těchto genetik jsou přítomny v obrovském množství dnešních a modernějších odrůd.  

Léčebné spektrum efektů Haze a Kushe je v obou případech zajímavé pro pacienty i rekreační uživatele. Tyto dvě krásky však nabízí odlišné zážitky a jejich rozdíly se vyplatí znát.” 

haze a kush konopí odrůdy

Haze X Kush – legendární, ale zásadně odlišné modely 

To, že se dvě odrůdy dostanou na vrchol a dosáhnou identické úrovně slávy nemusí nutně znamenat, že jsou identické i konečným efektem nebo celkovými vlastnostmi. Naprosto zásadním rozdílem je zde pochopitelně fakt, že u Haze se geneticky jedná o velmi dominantní otisk Sativy, zatímco Kush je považován za klasiku mezi Indikami.  

Odrůdy typu Sativa lze rozeznat zejména díky světlejšímu odstínu zelené a tenkým, ostrým listům. Konopí typu Indika bývá naopak mnohem tmavší, nižší s masivnějšími listy. Co se finálního účinku týče, Sativy jsou všeobecně považovány za modely se stimulujícím efektem, Indiky zase za odrůdy uklidňující. Konečný účinek je samozřejmě ovlivněn i různorodými obsahy terpenů a flavonoidů 

Historie odrůd Haze a Kush 

Haze a Kush spolu s náloží kvalitních kanabinoidů přináší i otisky bohaté historie genetiky konopí, průběžně obohacované a upgradované s každým dalším vzniklým hybridem. 

Kush je název odvozený od pohoří Hindu Kush, linoucí se napříč AfghanistánemPákistánem i Indií. Právě v této oblasti roste původní varieta konopí Hindu Kush, která je vyhlášeným domácím modelem v této oblasti. Odsud se Kush dostal do Ameriky známou hippie stezkou v rukou prvních novodobých pěstitelů a konopných nadšenců.  

Haze si začala vydobývat své místečko v konopné hitparádě zhruba ve stejnou dobu – období sedmdesátých let minulého století, v oblasti severní Kalifornie. Haze to však měla se svým rozjezdem ke slávě malinko těžší, zejména kvůli delšímu dozrávání způsobenému Sativní genetikou. Na počátku osmdesátých let byla Haze téměř na pokraji vymření. V tu dobu se však naštěstí dostalo několik semínek pravé Haze do rukou holandského šlechtitele konopí, Nevilla Shoenmakera. Následným šlechtěním došlo k vývoji Haze dnešních kvalit. 

kush konopí haze sativa

Správný čuch pozná správný Kush 

Pomocí pořádného a důkladného přičichnutí ke květům se dá relativně dobře předpovídat, jako u že se to vlastně chystáme užít odrůdu. Odrůdy konopí typu Indika jsou vůní z valné většiny nasládlé, a to hutně až kysele. Sativy jsou spolu se světlejší barvou i svěžejší svým aromatem.  

Haze a Kush lze díky jejich náklonnosti k původním Sativa a Indika varietám vcelku spolehlivě rozeznat. Haze, jakožto Sativu, můžete rozeznat typicky citrusovou vůní s nádechem svěžího koření. Svěžest pravé Haze vždy spolehlivě vystupuje z davu. Kush je oproti tomu rozeznatelný sladce zemitou vůní, která je po blízkém přičuchnutí typická i náznaky vůně borovice, pepře a kadidla. 

Efekty a účinky odrůd Kush & Haze 

Znalí uživatelé jsou si dobře vědomi toho, že je výsledný efekt Kushe i Haze odlišný po psychické i fyzické stránce.  

Účinek Kushe je spíše uklidňujícího, při vyšších dávkách až uzemňujícího, tělesného rázu. Tento typ efektu se ideálně hodí například při snaze o léčbu nespavosti, stresu či bolesti různého typu. Haze, jakožto Sativa, se projevuje spíše účinkem na psychiku - cerebrálně. Typickým výsledkem kouření či vaporizace odrůdy Haze je pozvednutí nálady, bdělosti a při správném dávkování i soustředěnosti.  

V čem si však obě odrůdy mohou podat ruce, je přínosný pocit štěstí a euforie. Jediným rozdílem je pochopitelně pomalejší stav po požití Kusheve srovnání s více stimulujícím efektem HazeHaze, jakožto cerebrální a energeticky působící odrůda, je často volbou umělců, muzikantů nebo spisovatelů. Zajímavý je pro uživatele Haze odrůd i relativně vysoký obsah CBD, který následně obohacuje i účinek THC.  

O vzájemném působení CBD a THC se můžete dočíst v článku “5 nejčastějších omylů o konopí s vysokým obsahem CBD”. 

Nejoblíbenější odrůdy konopí Haze a Kush 

Hned první z oblíbených Haze je neopomenutelná Amnesia Haze. Co se stane, když si zkříží cesty (pyl) americká Haze s holandskou? Vznikne nezapomenutelná AmnesiaAmnesia Haze je typicky silnou a až psychedelicky působící varietou konopí. Za psychedelický a cerebrální účinek zde může obrovský obsah THC přesahující 20%. Pokud bažíte po silně sativní genetice, v Amnesia Haze dost možná naleznete to pravé ořechové.  

Taytay649: “Jedna z nejlepších Haze odrůd, jaké jsem měl prozatím tu čest otestovat. Lemon Haze je za Amnesií v těsném tažení. Osobně po pár zadýmení Amnesia Haze cítím totální euforii, rozpovídám se a užívám si společenské chvíle doslova labužnicky. Navíc, pokud kouřím tento model celý den, tak večer spím jak mimino. Tenhle model podle mě nabízí všechno, co můžete od kvalitní Sativy čekat.” 

Další z “profláklých” Haze modelů je verze Super Silver Haze. Tato rostlina typu Haze vznikla křížením její holandské variety spolu sSkunk Haze. Uživatelé se k Super Silver Haze vrací zejména pro typicky nasládlé, svěží aroma kouře, který je navíc nadměrně nabitý molekulami THC.  

Kencaryl: “Cítím se najednou v naprostém míru, spokojený se světem takovým, jaký je. Jsem klidný, ne však v sedativním slova smyslu. V mysli mi neproudí tolik zmatených myšlenek, jako obvykle. Cítím se kreativně, tak akorát. Paranoia a úzkost je nulová. Vyschlost v ústech téměř žádná. Necítím se nehybně, pořádná dávka YouTube videí by mě však dokázala pohltit. Jsem schopen slyšet zvuky, které dělí průměrnou hudbu od pravé poctivé muziky. Dokážu se vcítit do své malé dcery a hrát si s ní na jakýkoli fantasy příběh, který ji zrovna napadne.  

Když trpíte na deprese, svět se vám zdá jakoby zašedlý, barvy nemají obvyklý kontrast. Po téhle odrůdě se mi však vše jaksi vyjasnilo. Jsem schopen se lidem podívat do očí a normálně dokončit větu.” 

Nakonec se můžeme mrknout na opravdovou specialitu mezi Haze modely. Liberty Haze vznikla křížením mocného Chemdawg 91 a mysteriózní G13. Výsledkem je vysoká rostlina schopná působit jako smyslný stimulant a společenský lubrikant. Energie způsobená touto odrůdou je dle uživatelů srovnatelná jen s málokterou jinou. Navíc, zahrádkáři dle slov blogu Zamnesia nad vzhledem výsledných květů doslova slintají. Liberty Haze se díky svým vysoce energetickým účinkům dá využít zejména jako doplněk stravy proti chronické únavě. 

Pokud s Kushem teprve začínáte, nelze minout jeho OG verzi. Tato ikona celé kalifornské “stoner” scény je nejen jednou z nejsilnějších odrůd konopí světa, je také prvotřídním léčebným modelem marihuany, který je schopen poskytnout opravdu hutné dávky rostlinných kanabinoidů a unikátních terpenů.  

Obsahu a kvalitě léčebných látek vděčí OG Kush zejména svým předkům, bez kterých by se OG Kush na svoji momentální pozici nikdy nevypracoval. Mluvíme zde hlavně o stejně tak ikonickém Chemdawgu zkříženém s Lemon Thai a Pákistánským Kushem. Lékařsky je OG Kush nejvyhledávanější pro účinky v oblasti léčby depresí a úzkostí. Díky známému jménu a dle vracejících se uživatelů i návykově libové chuti se OG Kush ve svém královském postavení ještě nějakou dobu dozajista udrží.  

Pro milovníky fialových variet léčebného kanabisu se nabízí parfémový Purple Kush. Kombinací zaručených fialek Black Dominy a Purple Afghani vznikl sytě fialový Kush, velmi dominantní Indika a to z celých 70%. Zaručeně fialové květy jsou plné unikatních terpenoidních a flavonoidních látek. Fialové druhy marihuany nejsou pro každého, někteří na ně však naopak nedají dopustit a v jejich medicínském repertoáru nemůžou chybět.  

Concept Productions: “Spíš, než jako recenzi můžete můj nasledující kec považovat za komentář. Začněme tímhle - nejsem fanoušek fialových purple odrůd ganjy. Ne, že bych je nějak nenáviděl, jen mě nikdy nijak zvlášť nepřitahovaly. Řeknu to asi takhle – sehnat pravý Purplenení jednoduché.  

Málokteré z dnešních modelů, které můžete ve výdejnách sehnat, jsou doopravdovými pozůstatky originálního Purple Kushe z Pákistánu. Kvality, podle kterých poznáte tu pravou Pákistánskou fialku jsou: rychlý nájezd energie, následovaný stejně rychle nastupující relaxací a hlubokého zklidnění. Potence je vysoká. Hodně vysoká. Stav vám musí připadat silně léčebný, ucítíte to uvnitř. A hlavně - pokud narazíte na pravý Purple Kush, počítejte s tím, že vás střízlivost nepostihne minimálně další 3 hodiny.”

Power Kush

Power Kush, neméně mocná varieta Kushe, je kombinací klasického Afghánu a Skunku. Power Kush je typický svým smíšeným efektem, který se může v průběhu stavu střídat - uživatelé hlásí návaly energie a stimulace, které mohou z ničeho nic vystřídat pocity delikátního uklidnění všech částí těla i mysli.  

CH33SE: “Pokud jste rekreačním kuřákem nebo pacientem, můžete se připravit na to, že dávka Power Kushe bude tím samým, jako polknout 350mg SOMA (tableta proti akutní svalové bolesti). Jediným rozdílem je samozřejmě minimální negativní vliv na vaše zdraví. Naprosto ideální odrůda pro nás, kteří trpí na chronickou bolest zad.  

Pokud jste na tom stejně jako já, tak určitě nesnášíte nutnost rvát do sebe všemožné prášky, jenom proto, aby se člověk mohl trochu vyspat. Osobně volím Power Kush - nachystám si bylinky na celý den a k večeru se pěkně uvelebím a pokuřuji si tak dlouho, dokud mě nic nebolí a můžu jít v klidu, hluboce usnout. OG Kush, Purple Kush, Power Kush - říkejte mu jak chcete. Kush je dílo samo o sobě a moje záda mu jsou vděčná.”

*Veškeré informace v tomto článku jsou čistě orientačního charakteru. Za popsané účinky, vlastnosti odrůd a informace podané osobami na serveru Leafly neručíme.