• Multidisciplinární asociace pro výzkum psychedelických látek (MAPS) započala nový výzkum léčby PTSD pomocí konopí
  • Rozhovor s pacientkou léčící se z traumatu pomocí marihuany nabízí bližší pohled na tento přírodní léčebný proces

I přes to, že je dnes již dostupná doslova hora dat a statistik mluvící o terapeutické účinnosti léčebného konopí proti stresu, depresi a zejména posttraumatické stresové poruše, stále zde chybí tvrdá, oficiální data pocházející z klinických studií. Spolu s neustále postupujícím uznáním a demystifikací konopí se však naštěstí celá věc posouvá správným směrem, což se nově týká i jeho výzkumu ve spojení s PTSD.  

Známá organizace Multidisciplinární asociace pro výzkum psychedelických látek (MAPS) nedávno získala téměř dvou a půl milionový grant od amerického státu Colorado. Záměrem je financování světově prvního klinického výzkumu pacientů trpících na PTSD - konkrétně válečných veteránů, mezi kterými se tato porucha vyskytuje nejčastěji, hned po obětích sexuálního útoku a zneužití.  

Studijní proces bude zkoumat různorodé efekty CBD a THC pomocí aplikací konopných přípravků a také kouření. Za účelem pochopení funkce a účinnosti různých dávek budou badatelé používat modely konopí o různých poměrech CBD:THC.  

“Mezi působením modelů konopí se vyskytují zásadní rozdíly, které mají co dočinění jak s různými poměry CBD:THC, tak s obsaženými vonnými látkami - terpeny.”

semena marihuany deprese konopí

Válka a oběti PTSD

PTSD je na vzestupu zejména od té doby, co ho jsou doktoři schopni přesněji diagnostikovat. Toto období se kryje zejména s počátkem války v Afghánistánu a Iráku. Vojáci vracející se z těchto válečných oblastí jsou notoricky často obětmi následujících depresí a PTSD, které je navíc často spojeno také s nově vzniklou závislostí na chemických drogách. Navíc, drogy, na kterých jsou veteráni závislí nemusí nutně pocházet z ulice - kvůli častým válečným úrazům a s nimi spojenými chronickými bolesti si vojáci často vypěstují závislost na opiáty od doktora.  

“Míra častých sebevražd napříč vojáky vracejícími se z Afghánistánu a Iráku dosahuje naprosto šokujících výšin. Ve většině případu jsou sebevraždy spojeny právě s PTSD.”

PTSD netrpí pouze vojáci

Posttraumatická stresová porucha se však netýká jen vojáků. Další, statisticky možná i frekventovanější příčinou jsou sexuální zneužití. Ženy jsou v tomto případě pochopitelně PTSD ohroženy razantně více než muži.  

“Stigma panující okolo konzumace konopí spojené s ještě horším stigmatem kolem daných obětí sexuálního útoku může osoby zanechat ve zmateném rozpoložení plném pocitů izolace a bytí na okraji společnosti.” popisuje situaci Melanie Nakashian, zakladatelka společnosti “Survivors for Cannabis”. “Právě kvůli vysokému počtu obětí a následně i pacientů s PTSD se celé věci během poslední zhruba pěti let začalo dostávat stoupající množství pozornosti.”

Právě z těchto důvodu se Nakashian rozhodla založit organizaci “Survivors for Cannabis”, které se může zúčastnit kdokoli z dobrovolníků. Navíc, nově vzniklá Instagramová stránka umožňuje pacientům aktivní sdílení svých příběhů, problémů i jejich případných řešení. Navíc, prostředí, kde se mohou pacienti o své problémy navzájem podělit přispívá k psychologicky léčebnému procesu.  

“Já a moje kamarádka jsem se dali dohromady při společném kouření bluntu,” vzpomíná Amna Hussein v jedné ze svých Instagram stories. “Konopí mi pomáhá se otevřít a zamyslet se nad problémem z jiného úhlu. Navíc ten pocit sesterství, emočního spojení, lásky a empatie... to vše přispívá k uzdravení. Konopí nám zkrátka a dobře pomohlo.”

Hussein je jednou z dalších aktivistek působících ve Washingtonu, kde se snaží léčebné konopí zpřístupnit potřebným pacientům a pacientkám. Hussein v jednom z rozhovorů popisuje, jak je někdy pro určité osoby těžké se do komunity podporující konopí vůbec dostat, a jak je celý proces díky přetrvávajícím stigmatům zastrašující. “Společnost Survivors for Cannabis mi umožnila cítit se součástí komunity a nebýt pořád uvězněná v pocitu odcizení,” dodává Hussein.  

Konopí a léčba PTSD z první ruky

Bližší pohled na dění kolem medicínského užití marihuany za účelem terapie PTSD nabízí rozhovor s výše zmíněnou Melanií Nakashian:  

Užívala jsi konopí až od té doby, co jsi zjistila, že může pomáhat proti trauma nebo jsi byla uživatelkou už dříve?

Melanie: Konopí je součástí mého života již více než 10 let. Teprve nedávno jsem si však uvědomila, jak hluboký je vlastně můj vztah s touto rostlinou ve skutečnosti. Postupně jsem pochopila, že jsem vlastně většinu doby nevědomky aplikovala přírodní lék, který mi pomohl ulevit od celé řady psychologických vrstev a posttraumatických příznaků, které jsem celou dobu držela v sobě. Až potom, co jsem začala číst o všech možných symptomech traumatu, o léčebném konopí a jejich vzájemném vztahu, jsem si začala uvědomovat, s čím že to mám vlastně dočinění.  

“Hlavním uvědoměním pro mě bylo, že obzvláště oběti sexuálních útoků si terapeutické výhody konopí neuvědomují, a to proto, že je zkrátka míjejí a nikdo je před nimi ani nezmínil.”

konopí ptsd deprese

Co se stalo v moment, kdy jsi ztratil pravidelný přístup k léčebnému konopí?

Melanie: Cítila jsem se jakoby ultra ztuhlá. Byla jsem pořád na hraně a taková hyper ostražitá. Když se do mě někdo začal navážet, neváhala jsem, a začala jsem mu hulákat do ksichtu, klidně i na ulici nebo před ostatními kamarády. Někdo si možná myslí, že je to známka odvahy, ale nenechte se zmýlit, je to spíše dost nebezpečný přístup k životu. Nejdřív jsem začala používat alkohol k utlumení vnitřního monologu a posléze k tomu, abych vůbec mohla usnout.  

Mezitím se mi samozřejmě dostalo spousty nabídek k léčbě pomocí farmaceutik, pochopitelně přímo z úst mých doktorů. Někdo prášky opravdu potřebuje, v mém případě mi však farmaceutika jen znemožnily se se svými problémy doopravdy vypořádat.  

Zatímco alkohol mě odcizil od sebe samé, znemožnil mi soucítit se svojí vlastní duší a emocemi, konopí způsobilo pravý opak. Začala jsem se cítit sama sebou, doopravdy v momentu, přítomnosti. Konopí je něco jako každodenní schůzka s rostlinným psychologem. Tahle rostlinka je schopná vypomoci s každodenními příznaky jako je neustále přítomný stres, deprese. Musíme však začít mluvit taky o hlubokých sférách naší psyché, sexualitě a dalším součástem naprostého jádra naší lidskosti. Pro mě i pro mnoho dalších pacientů je konopí něčím, co je schopné pozitivně ovlivnit i tyto hluboké procesy.  

Připadalo ti někdy, že na tebe konopí působí negativně nebo že má léčba pomocí této rostliny nějaké nevýhody?

Melanie: Hodně lidí, kteří začnou konopí používat k léčbě PTSD může zažít po první aplikaci náhlý pocit úzkosti nebo paranoie – s tím je však třeba dopředu počítat a pacienty o tom informovat. Pod vlivem konopí se spousta dlouhodobě utlačovaných pocitů začne prodírat na povrch, což rozhodně není jednoduchý zážitek. Musíme si však uvědomit, že právě tento proces je tím zásadním, co z konopí dělá natolik užitečnou terapeutickou pomůcku.  

“Léčebné konopí není jen o tom, aby se člověk cítil dobře. Léčebný proces není vždy procesem pěkným nebo příjemným. Konopí pomáhá dostat se člověku hlouběji do sebe samého a pochopit vlastní duši.”

Zdroj: leafly.com maps.org